Cukrzyca (diabetes mellitus) jest przewlekłą chorobą, której przyczyną jest zaburzenie wydzielania insuliny. Niedobór insuliny prowadzi do zaburzeń w zakresie wykorzystania glukozy przez komórki organizmu, co powoduje zwiększenie stężenia glukozy we krwi
(hiperglikemię) oraz wydalanie glukozy wraz z moczem. Cukrzyca
charakteryzuje się także zaburzeniami metabolizmu węglowodanów,
tłuszczów i białek.
Według "Zaleceń klinicznych dotyczących postępowania u chorych na cukrzycę 2009" cukrzyca
jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią
wynikającą z defektu wydzielania i/lub działania insuliny. Przewlekła
hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i
niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i
naczyń krwionośnych.
U ludzi młodych cukrzyca spowodowana jest zniszczeniem lub
niewydolnością komórek trzustki, odpowiedzialnych za produkcję i
wydzielanie insuliny. Ten rodzaj cukrzycy nazywany jest cukrzycą
insulinozależną, typu 1 lub cukrzycą wieku młodzieńczego.
U ludzi starszych, na ogół otyłych i z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycę
wywołuje oporność na działanie insuliny. Ten rodzaj cukrzycy nazywany
jest typem 2 i wymaga ciągłego przyjmowania odpowiednich leków
doustnych. Często, z czasem, potrzebne jest także przejście na zastrzyki
z insuliną.
Cukrzyca nieleczona lub niewłaściwie leczona jest
jedną z głównych bezpośrednich i pośrednich przyczyn inwalidztwa oraz
wczesnej umieralności. Długotrwały wpływ hiperglikemii jest przyczyną
przewlekłych powikłań cukrzycy.
Cukrzyca występuje u wszystkich ras ludzkich, a także u zwierząt.
Pierwsze wzmianki o cukrzycy pojawiły się już w 1550 roku p.n.e. na
hieroglifach egipskich. Opisywały one objawy cukrzycy typu 2. Pierwszy
kliniczny opis tej jednostki chorobowej podał grecki lekarz Arteus z
Kapadocji (30-90 n.e.).
"Diabetes" z łacińskiego oznacza "płynący", a "mellitus" - "słodki jak miód". Tłumacząc więc "diabetes mellitus", otrzymamy "słodkie przeciekanie".
Nazwa tej choroby jest związana z fenomenem wydzielania nadmiaru cukru z
moczem. Był to pierwszy objaw, na podstawie którego zaczęto rozpoznawać
cukrzycę. Początkowo nie znano bowiem jej przyczyn.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), w 1985 r. było na świecie
30 mln diabetyków, zaś w 1998 roku już 140 mln. Szacuje się, że obecnie choruje ok. 175 milionów ludzi na całym świecie.
Prawie 160 milionów choruje na cukrzycę typu 2. Wiąże się to z coraz
powszechniejszą otyłością, która może nawet w 80% przyczynić się do
powstania i rozwoju choroby.
Obecnie na cukrzycę cierpi w Polsce ponad 2 miliony Polaków.
Szacuje się, że ok. 40% chorych w Polsce w ogóle nie wie o swojej
chorobie. Pacjenci zgłaszają się do lekarza, gdy jest ona już bardzo
zaawansowana. U 25% pacjentów stwierdza się powikłania cukrzycowe.
Co to jest insulina?
Insulina jest hormonem białkowym, którego zadanie polega na obniżaniu poziomu cukru we krwi.
Produkowana jest w komórkach beta trzustki, a następnie wydzielana do
krwi w małych ilościach przez całą dobę oraz w momencie gdy zobaczysz
lub poczujesz zapach jedzenia następuje zwiększenie produkcji insuliny.
Nazwa insulina z łac. oznacza insula - wyspa i pochodzi od wysepek Langerhansa trzustki, gdzie insulina jest produkowana.
Komórki trzustki mają "własny" zegar, który decyduje o porze i ilości wydzielonej insuliny. Zegar informuje, kiedy i ile w danej chwili jej potrzeba.
Poziom cukru u człowieka nie mającego cukrzycy nawet po bardzo dużym i słodkim posiłku nie będzie odbiegał od normy, tzn. nie przekroczy wartości 160 mg% (8,9 mmol/l), czyli progu nerkowego dla glukozy.
Insulina została odkryta w 1922 roku przez Fredericka Bantinga i jego asystenta Charlesa Besta. W roku 1923 za odkrycie insuliny Banting otrzymał Nagrodę Nobla. Za współpracę w tym odkryciu razem z nim wyróżniono nagrodą jego zwierzchnika, Johna Macleoda, natomiast pominięto Besta, chociaż sam Banting uważał, że wyróżnienie bardziej niż Macleodowi należało się Bestowi. W akcie solidarności Banting podzielił się premią finansową z Bestem. Odkrycie insuliny było jednym z ważniejszych odkryć medycyny w tamtym czasie i stanowiło przełom w leczeniu cukrzycy.
Nazwa insulina z łac. oznacza insula - wyspa i pochodzi od wysepek Langerhansa trzustki, gdzie insulina jest produkowana.
Komórki trzustki mają "własny" zegar, który decyduje o porze i ilości wydzielonej insuliny. Zegar informuje, kiedy i ile w danej chwili jej potrzeba.
Poziom cukru u człowieka nie mającego cukrzycy nawet po bardzo dużym i słodkim posiłku nie będzie odbiegał od normy, tzn. nie przekroczy wartości 160 mg% (8,9 mmol/l), czyli progu nerkowego dla glukozy.
Insulina została odkryta w 1922 roku przez Fredericka Bantinga i jego asystenta Charlesa Besta. W roku 1923 za odkrycie insuliny Banting otrzymał Nagrodę Nobla. Za współpracę w tym odkryciu razem z nim wyróżniono nagrodą jego zwierzchnika, Johna Macleoda, natomiast pominięto Besta, chociaż sam Banting uważał, że wyróżnienie bardziej niż Macleodowi należało się Bestowi. W akcie solidarności Banting podzielił się premią finansową z Bestem. Odkrycie insuliny było jednym z ważniejszych odkryć medycyny w tamtym czasie i stanowiło przełom w leczeniu cukrzycy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz